De vigtigste vitaminer, til styrkelse af dit immunforsvar

Nedenfor kan du se en liste over de vigtigste vitaminer:

*A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. I kosten er de vigtigste former for A-vitamin retinol (retinal og retinoinsyre), som primært findes i fødevarer af animalsk oprindelse og karotener fra planteriget, hvoraf beta caroten er den vigtigste. Dette vitamin findes i gulerødder, avocado, æg, nødder og grønne grøntsager.

*B-vitamin er vigtigt for kroppen og anset som et hjælpe-enzym, hvilket vil sige, at det assisterer kroppen i forskellige processer. B-vitamin er særligt vigtigt for nervesystemet, hår, hud og produktionen af røde blodlegemer. Dette vitamin findes i de fleste fødevarer, bl.a i grøntsager, frugt og kød. Man kan ikke få for meget b-vitamin - det kroppen ikke har brug for, skyldes ud med urinen.

*C-vitamin er et vitamin, der findes i forskellige fødevarer og sælges som et kosttilskud. C-vitamin er et essentielt næringsstof, der er involveret i reparation af væv og den enzymatiske produktion af visse neurotransmittere. Dette vitamin findes i citrusfruger, æbler, bær. Man kan ikke få for meget c-vitamin - det kroppen ikke har brug for, skyldes ud med urinen.

*D-Vitamin optages i inaktiv form gennem kosten eller dannes ved solbestråling af huden. Vitaminet fremmer optagelsen af calcium og fosfat fra tarmen samt aflejring af disse mineraler i knogler og tænder. Dette vitamin dannes i huden når den udsættelse for sollys, Findes i fødevarer som æg, fed fisk og ost.

Kilde: Netdokter og Ernæringsfysiologi/Jørgensen & Holmquist.

Liste over de vigtigste vitaminer til immunforsvaret